AMN Eindtoets


De AMN Eindtoets onderscheidt zich op verschillende vlakken van andere toetsen. Hij is bijvoorbeeld volledig digitaal en adaptief, inclusief een terugbladerfunctie. En samen met ‘Aansluiting PO-VO’ (klik hier voor meer informatie) vormt het de perfecte basis voor een goed onderbouwd schooladvies.

Op deze pagina lees je alles over de AMN Eindtoets voor het primair onderwijs (PO) en over de aansluiting naar het voortgezet onderwijs.

Kies voor adaptief, digitaal en een bladerfunctie. Kies voor de AMN Eindtoets. 

Heb je vragen? Kijk dan eens op onze pagina met veelgestelde vragen over de AMN Eindtoets.

 

Waaruit bestaat de AMN Eindtoets?

De AMN Eindtoets meet vaardigheden in taal en rekenen. We meten deze vaardigheden in drie onderdelen: rekenen, taalverzorging en lezen. Het onderdeel ‘rekenen’ meet:

 • Getallen
 • Verhoudingen
 • Meten en meetkunde
 • Verbanden

Het onderdeel ‘taalverzorging’ meet:

 • Spelling
 • Werkwoordspelling
 • Leestekens

Het onderdeel ‘lezen’ meet:

 • Leesteksten
 • Opzoeken

Kenmerken van de AMN Eindtoets

Wat de AMN Eindtoets speciaal maakt is dat hij adaptief is. Dat betekent dat de toets zich aanpast aan het niveau van de leerling die hem maakt. De opgaven worden moeilijker als het te makkelijk is voor de leerling en andersom. De leerling hoeft zo geen opgaven te maken die onder of boven zijn niveau zijn.

Leerlingen kunnen ook terugbladeren of vragen overslaan zonder daarmee de resultaten te beïnvloeden. En voor de leerlingen met dyslexie biedt de AMN Eindtoets ondersteuning met geluid. Ten slotte is de eindtoets op elk moment af te nemen tussen maandag 16 en donderdag 26 april 2018. Leerlingen hebben alleen een computer, laptop of tablet nodig om de toets te maken. Als school bepaal je zelf de tijdstippen waarop je de toets afneemt.

De AMN Eindtoets is officieel toegelaten

De Expertgroep Toetsen PO (www.expertgroeptoetsenpo.nl) is een onafhankelijke adviescommissie. Zij worden aangesteld door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). De expertgroep beoordeelt de inhoud en kwaliteit van een eindtoets. Zij adviseren daarna de minister van OCW over het toelaten van de eindtoets in het PO. In 2017 is de AMN Eindtoets officieel toegelaten.

Hoe maak je de toets?

De AMN Eindtoets is volledig digitaal af te nemen op elke computer, laptop of tablet (zélfs iPads en Snappet-tablets). Wij maken een database aan voor elke school. De leerkrachten voeren vervolgens de gegevens van de leerlingen in die de eindtoets gaan maken. Dit kan ook automatisch: AMN maakt dan de koppeling met jouw schoolsysteem (ParnasSys, Esis, etc.) en vult alle gegevens direct aan.

De leerlingen maken de eindtoets tussen maandag 15 tot en met vrijdag 26 april 2019. Heeft jouw schoolsysteem de koppeling gemaakt met AMN? Dan sturen wij de rapportages in de week van 13 mei direct daar naar toe. Tijdens dit hele proces biedt AMN gratis (technische) ondersteuning.

Is dit allemaal wel veilig?

Het koppelen van AMN aan het schoolsysteem is helemaal veilig en vertrouwelijk. Het beheer van de database en het doorsturen van de rapportages ook. Wij zullen nooit gegevens verstrekken aan anderen zonder toestemming. Daarnaast hebben wij een ISO certificering (ISO 27001) voor informatiebeveiliging. De gegevens van jouw school en leerlingen zijn dus veilig.

Waarom deze toets?

De AMN Eindtoets meet objectief de vaardigheden van de leerlingen en geeft uiteindelijk een schooladvies. De toets laat ook zien hoe de leerling scoort ten opzichte van de referentieniveaus. De resultaten zijn een goede basis voor het uiteindelijke advies dat de leerling krijgt voor het voortgezet onderwijs.

Waarom de AMN Eindtoets? 

De AMN Eindtoets onderscheidt zich van de andere eindtoetsen op verschillende vlakken:

 • Adaptief; de leerling maakt geen opgaven onder of juist boven zijn niveau;
 • Terugbladeren is mogelijk;
 • Volledig digitaal en veilig;
 • Afname is mogelijk op álle tablets, inclusief iPads;
 • Offline is mogelijk. Tijdens het maken van de toets hoef je niet constant verbonden te zijn met internet.

Aansluiting PO-VO

Een goed onderbouwd schooladvies is gebaseerd op meer dan alleen het mentale vermogen van een leerling. Net als de meeste leerkrachten vinden wij ook dat een goed advies rekening houdt met het complete beeld van een leerling.

Om het schooladvies van de leerkracht extra kracht bij te zetten is er ‘Aansluiting PO-VO’. Op deze pagina (klik) staat alles over dit product. In het kort vorm je met Aansluiting PO-VO een compleet beeld van de leerling. Aansluiting PO-VO kijkt naar de vaardigheden, motivatie, interesse en aanleg van een leerling en neemt het oordeel van ouders en leerkrachten mee in de uiteindelijke rapportage.

De resultaten van Aansluiting PO-VO sluiten perfect aan op de resultaten van de AMN Eindtoets. Zo krijg je een helder en concrete rapportage waar vaardigheden in taal en rekenen, motivatie én aanleg in staat. Inclusief de ervaring van ouders en de leerkracht over het gedrag en de houding van de leerling. Wij bieden Aansluiting PO-VO dan ook gratis aan bij het afnemen van de AMN Eindtoets.

Kennismaken?

Wil je je aanmelden voor de AMN Eindtoets? Dat kan! Ga naar deze pagina en meld je aan!

Wil je zelf de AMN Eindtoets gratis uitproberen, geheel vrijblijvend en zonder haken en ogen? Dat kan. Van 1 oktober 2017 tot en met 31 maart 2018 kan jouw school gratis ervaren hoe de AMN Eindtoets werkt tijdens het normeringsonderzoek AMN Eindtoets 2019.

Voor een korte impressie kun je ook dit filmpje bekijken.

Waarom kennismaken?

Veel scholen zoeken een andere eindtoets dan bijvoorbeeld die van Cito, maar zetten niet de stap om te veranderen. Ze willen bijvoorbeeld geen risico lopen met een nieuwe eindtoets. Ze hebben ook geen idee hoe de resultaten van de nieuwe toets zich verhouden tot de oude toets. Hierdoor is het geven van schooladvies lastiger. Ten slotte hebben leerkrachten het al druk met al hun andere taken. Als daar ook nog een andere eindtoets bij komt stapelt de werkdruk zich alleen maar op.

We begrijpen dit allemaal heel goed. En daarom vangen wij met het normeringsonderzoek twee vliegen in één klap: wij maken onze eindtoets voor het komend schooljaar nóg beter met alle nieuwe gegevens, én jij maakt als leraar en als school gratis kennis met onze eindtoets. Je leert hoe eenvoudig en doeltreffend onze eindtoets is. En de resultaten? Die sturen wij naar jouw schoolsysteem. Daarna kun je ze direct vergelijken met de resultaten van de eindtoets die je nu gebruikt. Op die manier zit er voor jou als leerkracht vrijwel geen extra werk aan vast. Ten slotte breng je ook meer keuzevrijheid in verplichte eindtoetsen mee.

Gratis kennismaken met de AMN Eindtoets?

Wil je je aanmelden voor het normeringsonderzoek AMN Eindtoets 2019? Klik dan hier voor het aanmeldformulier. Het is geheel gratis en wij regelen alle technische zaken.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het normeringsonderzoek van de AMN Eindtoets? Binnenkort maken wij een nieuwe pagina aan op onze website voor het normeringsonderzoek AMN Eindtoets 2019. Maar tot die tijd kun je ons het beste bellen op 026 355 7333 of een e-mail sturen naar info@amn.nl.

Wat kost de AMN Eindtoets?

De AMN Eindtoets is helemaal gratis. De koppeling met jouw schoolsysteem, het verzenden van de rapportages en onze (technische) ondersteuning ook. Neemt jouw school de AMN Eindtoets af? Dan is het product Aansluiting PO-VO (klik hier voor meer informatie) ook helemaal gratis.

Heb je nog vragen?

Wil je je aanmelden voor de AMN Eindtoets, Aansluiting PO-VO of de proefafnames AMN Eindtoets? Of heb je nog vragen? Kijk eens op de pagina met veelgestelde vragen over de AMN Eindtoets: www.amn.nl/eindtoets-faq/

Je kunt ook contact met ons opnemen. Bel ons op 026 355 73 33 of stuur een e-mail naar info@amn.nl.