AMN StudieCoach


AMN Studiecoach – een blended leergang voor effectieve begeleiding
Vanaf oktober 2017 start AMN met de blended leergang studiecoach. De leergang is bedoeld voor iedereen die zich wil professionaliseren in het coachen en begeleiden van studenten. AMN StudieCoach maakt daarbij gebruik van de inzichten die de Intaketest oplevert over karakter, motivatie, capaciteiten en competenties van studenten.

 

Waarom?

Intensieve en professionele begeleiding verlaagt switch en uitval
De aanpak van voortijdig schoolverlaten is succesvol. Vielen er in 2002 nog 71.000 jongeren uit zonder startkwalificatie, in 2016 waren dat er nog maar 23.000. Toch vindt de overheid dat dit aantal nog verder omlaag moet. In 2021 mogen er maximaal 21.000 jongeren per jaar uitvallen.

Hoe gaat het MBO dit bereiken nu studenten binnenkort een toelatingsrecht krijgen? Een plaatsingsadvies kan in veel gevallen nog steeds helpen, maar studenten die persé willen, moeten worden toegelaten.

Begeleiding gedurende de hele studieloopbaan
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat intensieve begeleiding werkt tegen switch en uitval. Studies in binnen en buitenland (o.a. CPB 2012 en Bettinger & Baker 2011) melden een significante daling van de uitval wanneer studenten intensief begeleid worden.

Voortbouwen op een traditie
Aandacht voor het individu, voor de student die net dat beetje meer nodig heeft is iets dat in het MBO bijna vanzelfsprekend is. Uit onze enquête over coaching blijkt ook dat driekwart van alle respondenten van mening is dat studiebegeleidingsprogramma’s van de eigen instelling redelijk tot zeer effectief zijn. Toch is ruim 80% van mening dat de instelling veel tot zeer veel behoefte heeft zich nóg beter te ontwikkelen in het begeleiden van studenten.

Iedereen professioneler leren coachen
Intensief begeleiden van studenten betekent elke dag aandacht, in alle situaties. Dan is coaching niet enkel voorbehouden aan SLB’ers. Docenten, mentoren en coaches geven in onze enquête massaal aan zich verder te willen professionaliseren op het vlak van studiecoaching.

Hoe werkt het?

In de leergang AMN StudieCoach leer je studenten beter te begeleiden. Je krijgt inzicht in theorie en oefent met de praktijk. De leergang is blended. Dat wil zeggen dat je deels thuis studeert in je eigen tijd en tempo en deels samen met collega’s klassikaal les krijgt en praktijkcasussen bespreekt. Je wordt begeleid door een ervaren trainer/coach.

Voor wie
Voor iedereen die veel met studenten werkt. Of je nu docent of SLB’er bent.

Niveau
HBO niveau

Vooropleiding of vereiste ervaring
Een specifieke vooropleiding is niet vereist. Wel verwachten we dat je door studie of werkervaring een leergang op HBO niveau aankunt. Daarnaast verwachten we dat je werkzaam bent met studenten. Tijdens de leergang bespreek je namelijk in intervisie sessies jouw ervaringen met andere cursisten.

AMN Intaketest
Werk je al met de AMN Intaketest en heb je, korter dan 2 jaar geleden, de interpretatietraining hiervoor gevolgd dan volg je in de leergang Studiecoach een aangepaste module. Het je de interpretatietraining nog niet gevolgd of is dat langer dan 2 jaar geleden, dan omvat de leergang Studiecoach een volledige interpretatietraining van een dagdeel.

Doel en opzet
Het doel van de leergang is om je coachingsvaardigheden te verbeteren. Na de leergang kun je studenten onder andere beter helpen te reflecteren, zichzelf te motiveren en hen zicht geven op het effect van hun eigen handelen.

Studiebelasting
Je studeert deels thuis in je eigen tijd in de online omgeving. We verwachten dat je thuis ongeveer 2 uur per week bezig bent met theorie en opdrachten. Daarnaast kom je 5 keer samen met medecursisten. Deze bijeenkomsten duren ongeveer een dagdeel per keer. Daar wissel je ervaringen uit en oefen je praktijkcasussen onder begeleiding van een ervaren trainer/coach.

Duur
De totale doorlooptijd bedraagt 9 maanden.

Start
De leergang Studiecoach start vanaf oktober 2017. Een gedetailleerde planning vindt u binnenkort op onze site.

Opleidingsvarianten
We bieden een in-company traject aan waarbij je medecursisten je collega’s zijn. De planning kan in overleg worden vastgesteld. Daarnaast bieden we een open inschrijving aan. Deze begint en eindigt op vaste data. Je komt dan bijeen met docenten, coaches en slb’ers van verschillende ROC’s. De inhoud van beide varianten is hetzelfde.

Tarieven en voorwaarden

De kosten van de leergang bedragen 899 euro ex btw per persoon. Een traject kan doorgaan als zich minimaal 8 cursisten hebben ingeschreven.

Lerarenregister
De leergang AMN Studiecoach wordt ter accreditatie aangeboden aan het Lerarenregister.

 

Aanmelden

In het formulier aan de rechterkant van de pagina kunt u zich aanmelden voor de AMN StudieCoach. Bij “Soort cursus” kunt u kiezen voor de “open inschrijving” of de “in-company” inschrijving. Kiest u voor de in-company versie, dan wordt de leergang bij u op school voor meerdere medewerkers gegeven. Data en tijden worden in overleg gepland.

Kiest u voor de open inschrijving, dan ontvangt u zo snel mogelijk meer informatie over de tijden en locaties van de leergang.

Kan ik u helpen?lianne

Lianne Konings
026 - 355 7333
info@amn.nl
Soort cursus
Voorvoegsel
Voornaam *
Achternaam *
Email adres *
Telefoonnummer *
School *
Functie*