AMN Talentscan


Een goed begin is het halve werk: geef studenten een vliegende start!

Wie is de student? Welke begeleiding past het best? En waar liggen de ware talenten van de student? Precies dat, en nog veel meer, breng je in kaart met de AMN Talentscan. Hoe? Dat lees je op deze pagina. Wil je de AMN Talentscan afnemen of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Talentscan: hoe zit dat?

Veel mbo-scholen werken al jarenlang met de AMN Talentscan. Honderdduizenden studenten nemen jaarlijks de AMN Talentscan af zodat de school kan bepalen of zij geschikt zijn voor de opleiding. De resultaten laten zien wat de capaciteiten en persoonlijkheidskenmerken van een student zijn. Daarna bepaalt de school of de student wel of niet bij de opleiding past. Maar daar komt verandering in.

Onvoorwaardelijke toelating

Vanaf het schooljaar 2018-2019 mogen studenten met de juiste vooropleiding namelijk de mbo-opleiding volgen die zij willen. Mbo-scholen mogen studenten niet meer weigeren op basis van de Talentscan. Dat mag alleen als ze daar een goede reden voor hebben. Voorbeelden daarvan zijn teveel aanmeldingen bij een opleiding of studenten die bij drie of meer opleidingen een negatief bindend studieadvies hebben gekregen. Op de pagina van de Rijksoverheid (klik) staat meer informatie hierover.

Begeleiding in plaats van selectie

Wij vinden het een goede ontwikkeling dat iedereen het recht krijgt om de opleiding te volgen die hij of zij wil. Maar als iedereen de opleiding mag doen die hij of zij wil, is de kans op foute keuzes groter. Met veel meer vroegtijdig schoolverlaters als vervelend gevolg. De juiste begeleiding voor studenten is daarmee belangrijker dan ooit. De AMN Talentscan geeft informatie over wat de student in huis heeft en hoe je het maximale eruit haalt. De focus verschuift daarmee dus van selectie naar begeleiding.

 

Wat is de AMN Talentscan?

Met de AMN Talentscan breng je precies in kaart wat een student kan en waar zijn of haar passies liggen. De scan laat ook zien hoe jij als begeleider of docent het maximale uit een student haalt. In het stukje “Waaruit bestaat de AMN Talentscan?” staat een uitgebreide beschrijving van de onderdelen.

Waaruit bestaat de AMN Talentscan?

De AMN Talentscan meet de cognitieve capaciteiten, persoonlijkheid en competenties van de student.

De cognitieve capaciteit bestaat uit twee overkoepelende factoren: de leerintelligentie en logisch redeneren. Deze twee factoren worden gemeten aan de hand van vijf testonderdelen:

 • Numerieke aanleg
 • Verbale aanleg
 • Redeneervermogen
 • Evaluatievermogen
 • Ruimtelijk inzicht

Persoonlijkheid wordt gemeten aan de hand van vier testonderdelen:

 • Inzet
 • Werkhouding
 • Zelfredzaamheid
 • Altruïsme

Ten slotte worden de competenties van de student gemeten aan de hand van acht testonderdelen:

 • Leiden en beslissen
 • Ondersteunen en samenwerken
 • Interacteren, beïnvloeden, presenteren
 • Analyseren en interpreteren
 • Creëren en leren
 • Organiseren en uitvoeren
 • Aanpassen en aankunnen
 • Ondernemen en presteren

De student neemt de AMN Talentscan volledig digitaal af op een tijdstip dat goed uitkomt. De scan bestaat uit open vragen, invulvragen en meerkeuzevragen. Aan het begin van elk onderdeel staat een duidelijke uitleg over wat verwacht wordt. Bij sommige vragen is een tijdslimiet ingesteld en ook dat staat duidelijk aangegeven.

De resultaten van al deze testonderdelen komen samen in een overzichtelijke rapportage.

Hoe lang duurt de afname?

Het duurt maximaal twee uur om de AMN Talentscan af te nemen.

Wat kun je met de resultaten?

Met de rapportage van de AMN Talentscan krijg je een helder overzicht van de cognitieve capaciteiten, persoonlijkheid en competenties van de student. Wat kun je daar mee in de praktijk?

Na de scan krijg je een schat aan informatie over de student. Deze brengen we samen in een rapportage. Dat is veel informatie in één keer. Daarom geven wij ook een zogenoemde interpretatietraining. Je weet dan precies waar je naar kijkt en wat je ermee kunt doen. Je kunt een voorbeeldrapportage hier (klik) downloaden.

De rapportage laat duidelijk zien welke capaciteiten de student in huis heeft. Je ziet bijvoorbeeld hoe goed het ruimtelijk inzicht is van de student. Of hoe empathisch de student is. Het verschilt per opleiding wat wel of niet belangrijk is en waar de student begeleiding of sturing nodig heeft.

Maar daar stopt het niet. De AMN Talentscan gaat verder dan alleen een beeld schetsen van de capaciteiten van de student. De scan laat ook zien wélke begeleiding het best past bij de student. Op die manier krijg je concrete handvatten om de student op de juiste manier te begeleiden. En zo haal je het maximale uit de student, en de student haalt het maximale uit de opleiding!

Jouw studenten nóg beter begeleiden?

Als docent heb je je eigen stijl van begeleiden en motiveren. Je staat in je kracht met die stijl. Maar die stijl past niet bij álle studenten. De ene student heeft wat meer peptalks nodig terwijl de ander graag zelfstandig wil werken. Hoe kun je daar op inspelen?

Met AMN Studiecoach leer je begeleidingsbehoeften van studenten herkennen en daar je begeleidingsstijl op aan te passen. Je leert verschillende gesprekstechnieken efficiënt in te zetten. En je leert bepaalde feedbacktechnieken te gebruiken. Allemaal om jouw studenten nóg beter en effectiever te begeleiden. Benieuwd naar AMN Studiecoach? Kijk eens op de pagina van AMN Studiecoach (klik)! We hebben interessante aanbiedingen voor scholen, dus neem snel een kijkje.

Wat kost de AMN Talentscan?

We werken met staffels per school of per cluster van scholen. We brengen de scan pas in rekening zodra de student hem maakt. Om alles compleet te maken komen nog de volgende eenmalige kosten erbij:

 • Het inrichten van de database;
 • Een koppeling met jouw schooladministratiesysteem;
 • De administratieve training;
 • De inhoudelijke trainingen over de interpretatie van de rapportages;

Voor elke school maken wij een database aan. De docenten voeren vervolgens de gegevens van de studenten in. Dit kan ook automatisch: AMN maakt een koppeling met jouw schoolsysteem (PeopleSoft, EduArte, Magister, etc.) en vult alle gegevens direct aan. Na afloop sturen wij hier alle rapportages naartoe. Tijdens dit hele proces biedt AMN gratis (technische) ondersteuning.

Voor een exacte prijsopgave kun je het best contact met ons opnemen. Bel ons op 026 355 73 33 of stuur ons een e-mail op info@amn.nl. Dan kijken we wat we voor jou en jouw school kunnen betekenen!

Is dit allemaal wel veilig?

Het koppelen van AMN aan het schoolsysteem is helemaal veilig. Het beheer van de database en het doorsturen van de rapportages ook. Wij zullen nooit gegevens verstrekken aan anderen zonder toestemming. Daarnaast hebben wij een ISO certificering (ISO 27001) voor informatiebeveiliging. De gegevens van jouw school en de studenten zijn dus veilig.

Heb je nog vragen?

Wil je meer weten over de AMN Talentscan? Bel ons dan op 026 355 73 33 of stuur een e-mail naar info@amn.nl. Wij geven je dan alle informatie over de AMN Talentscan.

Meedenken over een nieuwe toets?Doe mee! 
pijlblauw2

Downloads:


pijl-omlaag2  Managementrapportage 

Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
1.5 based on 63 votes
Brand Name
AMN
Product Name
AMN Talentscan