Veelgestelde vragen over de AMN Eindtoets


Gedurende het schooljaar hebben we contact met veel scholen die (onder andere) onze eindtoets afnemen. Sommige scholen stellen interessante vragen. Andere scholen doen goede suggesties voor verbeteringen. Deze vragen en suggesties delen we graag op deze pagina.

Heb jij ook een vraag of suggestie?

Neem dan contact met ons op. Bel ons op 026 355 7349 of stuur een e-mail naar eindtoets@amn.nl.

 

Kan ik ergens extra informatie over jullie eindtoets vinden?

Ja hoor, dat kan. Naast de pagina van de AMN Eindtoets (klik hier) hebben we verschillende documenten die je kunt downloaden.

Je kunt ook een uitgebreide handleiding van de eindtoets opvragen. Stuur hiervoor een e-mail naar eindtoets@amn.nl of bel naar 026 355 7349.

Beïnvloed het resultaat van de eindtoets de beoordeling van de inspectie?

Nee, het resultaat van de eindtoets is niet leidend in de beoordeling van de inspectie. Het is slechts één van de onderdelen die de inspectie meeneemt. Daarnaast is de AMN Eindtoets officieel toegelaten door het CvTE en voldoet de toets aan alle wettelijke voorwaarden.

Is de AMN Eindtoets even goed als andere eindtoetsen?

Ja. De AMN Eindtoets wordt door dezelfde expertgroep beoordeeld als alle andere eindtoetsen. Onze eindtoets is in 2016 toegelaten door het CvTE. Dat betekent dat de AMN Eindtoets voldoet aan alle wettelijke voorschriften en voorwaarden.

De AMN Eindtoets is volledig digitaal. We weten niet zeker of we de digitale infrastructuur kunnen realiseren.

Een digitale eindtoets vergt nogal wat. Zowel van jou als leerkracht als van de ICT-omgeving op school. Dat begrijpen we en daar kunnen we je op verschillende manieren bij helpen.

  • De AMN Eindtoets is op vrijwel alle apparaten (iPads, Android tablets, etc.) en platformen (iOS, Windows, Linux, etc.) af te nemen.
  • De belasting voor het internet is minimaal. Het programma om de toets af te nemen laadt snel en de afname zelf kan gewoon offline.
  • Tot slot staat onze helpdesk je graag te woord voor alle (technische) vragen die je hebt.
Waarom zouden we voor een digitale toets kiezen?

Een digitale eindtoets heeft verschillende voordelen. Zo heeft AMN een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk platform. Dit platform kan gekoppeld worden met jouw schoolsysteem waardoor alle gegevens van de leerlingen snel en eenvoudig aangevuld kunnen worden. De toets zelf is snel ingeladen voor de afname. Tijdens de afname is er geen verbinding nodig met het internet; de afname kan dus gewoon offline.

Bij een papieren eindtoets hebben leerlingen het voordeel dat ze vooruit en terug kunnen bladeren tussen de vragen. Als ze een vraag niet weten, slaan ze deze simpelweg even over. Later kunnen ze er dan op terug komen. De AMN Eindtoets heeft ook een terugbladerfunctie.

Kan de AMN Eindtoets in verschillende delen worden afgenomen?

De onderdelen van de AMN Eindtoets kunnen in één keer worden afgenomen, maar mogen ook verspreid worden over meerdere afnamemomenten. Deze afnamemomenten moeten dan wel binnen de periode 15 april tot en met 24 april 2020 vallen. Binnen een afnamemoment moet een onderdeel wel worden afgerond.

 

Wij twijfelen nog tussen verschillende eindtoetsen. Waarom zouden we voor de AMN Eindtoets kiezen?

Dat ligt aan wat je als school belangrijk vindt. De AMN Eindtoets is bijvoorbeeld digitaal. Maar de leerling kan net als bij een papieren boekje vragen overslaan of terugbladeren naar vorige vragen.

De AMN Eindtoets is ook adaptief op vraagniveau. Dat betekent dat de moeilijkheid per vraag aangepast wordt, in plaats van per sectie. Zo maakt de toets een betrouwbare schatting van het niveau van de leerling. Dit is zelfs het geval als de leerling terugbladert of vragen overslaat.

 

AMN lijkt een relatief kleine speler. Waarom zouden we voor jullie kiezen?

De AMN Eindtoets is in 2016 toegelaten door het CvTE en in het basisonderwijs worden we steeds bekender. Het enthousiasme rondom de adaptiviteit en het gebruiksgemak van onze eindtoets groeit. Wat dat betreft is AMN inderdaad een nieuwe speler in de toetswereld van het basisonderwijs. Het voordeel hiervan is dat wij ontzettend korte lijnen hanteren met onze klanten.

In de andere lagen van het onderwijs en daarbuiten worden dagelijks testen afgenomen waarmee de hele persoon in beeld wordt gebracht. Zo gebruikt ruim 80% van het mbo de AMN Talentscan. Daarmee zijn we bijvoorbeeld binnen het mbo de grootste aanbieder van testen en toetsen.

 

Hoelang duurt de AMN Eindtoets?

De afname duurt gemiddeld 1,5 tot 2,5 uur. Dit hangt af hoelang een leerling bevraagd moet worden om een juist advies te kunnen geven.

Kunnen jullie ons meer vertellen over het adaptieve gedeelte?

Ja, dat kan zeker. We hebben er zelfs een heel kennisartikel over geschreven. Dit diepgaande artikel legt uit hoe de toets per vraag inschat wat het niveau van de leerling is.

Je kunt het artikel hier downloaden.

Wanneer neem je de AMN Eindtoets af?

De AMN Eindtoets kan tussen woensdag 15 en vrijdag 24 april 2020 afgenomen worden. De rapportages zijn beschikbaar in de week van 13 mei.

Kan een leerling tijdens de toets naar een andere omgeving gaan?

Wanneer de leerling naar een andere omgeving gaat, kan de leerling zelf niet meer terug naar de eindtoets. De toetsbegeleider moet de leerling opnieuw vrijgeven.

Heb je nog vragen?

Wil je je aanmelden voor de AMN Eindtoets, Aansluiting PO-VO of het normeringsonderzoek? Of heb je nog vragen? Bel ons dan gerust op 026 355 73 49 of stuur een e-mail naar eindtoets@amn.nl.